СКИДЖОРИНГ-Skijoring

СКИДЖОРИНГ-Skijoring

шапка манмат

Скиджоринг (skijoring) е индентичен с байкджоринг (bikejoring). Единствената разлика е, че трябва сняг, ски и разбира се, куче. Умение да караш ски и пак контрол над кучето. Скиджоринга е най-популярната форма на спорт с кучета, защото дозата адреналин ви е гарантирана. Представете си, просто как си стоите на ските, а кучето /кучетата/ ви дърпат с 20-30 км/ч. , а около вас само сняг, студ, гора и тишина нарушена единствено от дишането на кучетата и хрупането на снега под ските. Не е зле,нали! Това на мен ми е най-любимото занимание и за нищо не бих го заменил през зимата.

Оборудване

Скиджоринг колан за вас. Има няколко различни видове колани за скиджоринг ( еднакви с коланите за каникрос ) . https://manmat.bg/produkt/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d1%81%d1%81/ Тези, които обгръщат краката ви и кръста и тези само за през кръста. Изборът зависи от вас, от предпочитаието ви. Някои хора предпочитат колани които препасват краката, защото чрез тях има по-голям контрол чрез снижаване на центъра на дръпане към краката. Те също са предназначени да увеличат баланса от натоварването върху долната част на мускулите на гърба, които работят за да противодействат на силата на дърпането на кучето.

Амортисьорен повод за скиджоринг

Амортисьорните поводи за кучета обикновено са направени от многожични полиетиленови въжета и съдържат бънджи отделение. Вътрешното бънджи е най-добре, а за някои клубове и организации в Европа, това е задължително. Бънджито в повода намалява риска от травми и нараняване на кучето и човека.

Хамут за кучето

Това какъв модел хамут за куче Ви ще използвате, до голяма степен зависи от това каква порода е и каква структура има кучето. Х-образната система на хамута е най-разпространеният тип система. Също така не забравяйте за значението на „добрият“ хамут и екипировка за спорт с куче (никога не използвайте нашийника на кучето за теглене). Като общо правило, добри качествени хамути, нагръдници и амортисьорни въжета за спорт с кучета не могат да бъдат закупени в търговските магазини за домашни любимци, които са предвидени за „ходене“ или стил–развлекателни колани или подобие на хамути, които напоследък се появиха. Все пак става въпрос за предпазването от травми и здравето на вашите кучета.