Каникрос-Canicross

Каникрос-Canicross

шапка манмат

Каникрос (сanicross) е термин, използван за описване на спорта на бягане с кучета. Възникнал в Европа, като сезонно обучение за мъшинг (mushing), той е станал популярeн като самостоятелен спорт в цял свят. Canicross може да се практикува с едно или две кучета, винаги свързани с бегача. Бегачът обикновено носи колан, кучето хамут, и дваматa са свързани с бънджи повод или еластична линия. Те намаляват шока за хората и кучетата, когато кучето рязко се дърпне или бегача рязко спре.

Първоначално canicross е спорт за впрегатни кучета, като хъски или маламут. Сега всички породи практикуват каникрос включително кръстосани породи, малки породи териери, големи породи и въобще кучета които притежават енергичен темперамент. Някои породи са много подходящи не само да дърпат, но работят стабилно и на дълги разстояния. Canicross е не само един добър начин да поддържате формата си, но е чудесно и за физическото състояние и на кучетата. Това насърчава хората и кучетата да вземат участие в дейност на открито.

Обучение кучето за каникрос

Ако кучето е с наднормено тегло или се възстановява от заболяване, или имате някакви съмнения относно способността на кучетата си. Моля, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Важно за температури над 25 градуса и нетренирани кучета!
Започнете с джогинг в продължение на няколко минути, докато сте на разходка. Това е моментът и да обучавате кучето си за команди – ляво, дясно, тръгни и най-вече СПРИ. Запознайте се с нормалното поведение на кучето си, докато работи. Ако по някое време покаже някакви признаци (прекомерно образуване на пяна по устата), веднага си намерете сенчесто място за спиране (за предпочитане с хладен бриз) и да му дадете малко вода. Дръжте под око дължина на езика на кучета, колкото по-дълъг е езика от нормалното състояние толкова по-трудно е за кучето да се охлади и успокои. Когато ние правим mushing дейности, също гледаме и за поведението на кучета 30 мин. след края на тренировката. Това е най-критичен момент, когато може да прегреят.

Какво ви е необходимо и как да го направя !

От всички спортове за кучета, canicross е най-лесният, като е необходимо много малко оборудване. Почти всякакъв размер и порода може да участва, стига да са здрави и да имат желание да бягат и теглят. Всъщност, по-малко куче с тегло до 20кг., което не тегли толкова много е по-лесно за контрол от човека отколкото по–едрите породи. Идеалния случай е, когато можете да контролирате кучето с тежестта на собственото си тяло. Когато започнете работа с кучето, ще ви отнеме известно време и на вас и на кучето да влезете в ритъм и темпо. В повечето случаи, вие никога няма да бъде толкова бързи, колкото кучето си и ще бъдете ограничаващ фактор. За хората, които започват съществува естествена тенденция да си удължават крачката, за да бъдат в крак с кучето си-съотборник. Това може да доведе до загуба на контрол на крачките ви, което може да доведе до риск от нараняване.

 Оборудване колан за каникрос

Каникрос колана https://manmat.bg/produkt/022-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d1%81-limited-edition-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b9%d0%bd/ обгръща талията, като ви позволява да тичате със „свободни ръце“ от поводи. Има няколко различни видове колани за каникрос на пазара, тези, които обгръщат и краката ви и тези само през кръста. Изборът зависи от вас, от предпочитаието ви. Някои хора предпочитат колани които препасват краката, защото чрез тях има по-голям контрол чрез снижаване на центъра на дръпане към краката. Те също са предназначени да увеличат баланса от натоварването върху долната част на мускулите на гърба, които работят за да противодействат на силата на дърпането на кучето.

Амортисьорен повод каникрос въже

Амортисьорните поводи https://manmat.bg/produkt/%d0%b2%d1%8a%d0%b6%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d1%81/ обикновено са направени от многожични полиетиленови въжета, и съдържат бънджи отделение. Вътрешното бънджи е най-добре, а за някои клубове и организации в Европа, това е задължително. Бънджито в повода намалява риска от нараняване на кучето и човека.

Хамут за кучето хамути за кучета

Познати са и се произвеждат няколко вида системи. Това каква система ще използвате, до голяма степен зависи от това каква порода е и каква структура има кучето ви. Х-образната система на хамута е най-разпространеният тип система. Също така не забравяйте за значението на „добрият“ хамут и екипировка за спорт с куче ( никога не използвайте нашийника на кучето за теглене ). Като общо правило, добри качествени хамути, нагръдници и амортисьорни въжета за спорт с кучета не могат да бъдат закупени в търговските магазини за домашни любимци, които са предвидени за „ходене“ или стил–развлекателни колани или подобие на хамути, които напоследък се появиха. Все пак става въпрос за предпазването от травми и здравето на вашите кучета.Най-важното е да се забавлявате с вашето куче. Кучетата обичат да са винаги в движение и повярвайте за тях ще е истинско щастие,че вие споделяте тяхната „игра“. Сигурен съм, че ще изпитате взаимно удоволствие от каникрос !