Байкджоринг-Bikejoring

БАЙКДЖОРИНГ-Bikejoring

шапка манмат

Ако, вече сте имали успех с каникрос (canicross), можете да помислите и за байкджоринг (bikejoring). Тази последователност е умишлена, тъй като байкджоринга е вълнуващ спорт с куче, но е и тест за всички Ви, умения! Скорост, синхрон (куче-велосипедист), защото тук вече има елемент и на непредсказуемост. Въпросът тук не е да се обезкуражите, а да се покаже контрола над кучетата в движение и това, че сте добър колоездач.

Упражнение за кучета и велосипедист (bikejorer):

Байкджоринг, както каникрос и скиджоринг, е преди всичко средство за упражняване на обучението и физическия тонус на кучето. Същото важи и за велосипедиста. Например, по хълмиста пътека ще се изисква велосипедиста с педалите да помага за изкачването, особено ако сте с едно куче. Освен това, на тревисти или песъчливи трасета или в гората се изисква значително въртене на педалите в помощ на кучето. Повърхности като асфалт или бетон, трябва да се избягват, когато е възможно. Дълго тичане върху твърди повърхности може да доведе до разраняване на лапичките на кучето.

Ключът към успешното обучение на всяко куче е контрол, като тази отговорност е 100% на велосипедиста. Ако контролът не е пълен, вероятността за злополука се увеличава. Основният виновник е превишената скорост за дадена ситуация. За да се убедите един велосипедист може да има пълен контрол с 20 км/ч на права и гладка пътека. А при спускане по хълмист терен придружен с завои, 5 км/ч може да бъде твърде бърза скорост.

Наи-добрият вариант на колело за практикуване на байкджоринг, е планински велосипед. Един добър планински велосипед. Очевидно опитът е изключително важен компонент за контрол и управление. Начинаещи и опитни байкджористи трябва да започнат и с надежден велосипед. Доброто сцепление е от съществено значение, особено на хълмисти пътеки с влажна повърхност. Изберете добри гуми за вашето колело.Това е много важно както за вашето здраве и безопастност, така и на кучето.
Както бе споменато по време на въвеждането на байкджоринг раздел, начинаещите се насърчават да имат известен опит в работата с кучета преди да опитат байкджоринг. Също е от полза за кучето да има опит с каникрос. Неопитното куче със сигурност често ще се опитва да остане редом до велосипедиста.

Също така не забравяйте за значението на „добрият“ хамут и екипировка за спорт с куче (никога не използвайте нашийника на кучето за теглене). Като общо правило, добри качествени хамути,нагръдници и амортисьорни въжета не могат да бъдат закупени в търговските магазини за домашни любимци, които са предвидени за „ходене“ или стил развлекателни колани или подобие на хамути,които напоследък се появиха. Все пак става въпрос за предпазването от травми и здравето на вашите кучета.